Waarom zetten we geen heksen meer op de brandstapel?


Het lijkt een onnodige vraag maar waarom zetten we geen heksen meer op de brandstapel?

Het antwoord zou kunnen zijn dat oudere vrouwen niet meer zo lelijk zijn als in sprookjes. De moderne cosmetica en geneeskunde heeft echt voor tovenarij gezorgd. Maar dat antwoord dekt niet alle mogelijke veroordelingen. En het ging zeker niet enkel op toverkunsten maar vooral om de verwante beoordeling van seksuele gunsten en jaloezie. Ook de overspelige stenigen we niet meer.

Een ander antwoord zou kunnen zijn dat we onderhevig zijn aan een verval van zeden. Maar is dat wel zo? Visuele sex is wel vrij eenvoudig beschikbaar maar anderzijds is de dwangbuis van relatie en bezit van de andere sterker dan ooit. Economische, maatschappelijke en sociale factoren zorgen voor een keten en isoleercel waar menige middeleeuwse burcht jaloers op zou zijn. Slavernij is officieel juist afgeschaft maar in een officieuze vorm is ze sterker dan ooit.

Wij zouden slimmer en vooral menselijker geworden kunnen zijn. Maar zijn we echt minder goedgelovig dan onze voorouders? Geloven we niet evengoed de eerste de beste van aanzien die ons verteld hoe het mystieke slachtoffer, liefs wat schrikwekkend van uitzicht, verantwoordelijk is van diverse geheimzinnige daden waar tijd en ruimte op geheimzinnige manier geweld wordt aangedaan. Evenmin geven we veel om logica en bewijzen. Kan men iets niet weten dan is er toch geen probleem om de grootser duistere kunsten aan de schuldige toe te schrijven.

Is onze overheid soms meer gericht op mens, wet en orde geworden? Nee niet echt, er waren tijden dat wet wet was en niet een kluchtspel van verklede figuren. Ooit vocht men in een gerechtszaal voor recht en leven maar nu is het vooral een springplank naar meer. En vooral hebben onze rechters niet echt problemen om een heks of tovenaar uit te lachen voor ze de galg of brandstapel aansteken;

Is ons geschreven woord van pers tot onderwijs soms krachtiger geworden? Ook niet, ze slapen jaren om dan hooguit zich eens om te draaien voor de laatste roddel over sneeuwwitje en sinterklaas. 

Houden we dan niet meer van dood en geweld? Komaan nu niet lachen he, we willen meer bloed zien.

Maar waarom zetten we dan geen heksen meer op de brandstapel?

Zou het kunnen zijn omdat we vloeken niet meer verbieden? Niet uit een vuilspraak maar omdat er geen absolute norm meer is waar men vloeken mee zou kunnen verbieden. Enkele gekken willen nog wel eens een zuiver vuil promoten maar men is steeds machteloos om te verbieden over vuil te spreken of te vloeken. En is vloeken mogelijk dan is zowel hekserij als veel andere misdaden niet meer serieus te vervolgen. Het zou kunnen.

Maar als we vloeken zijn we dan de beschaving niet kwijt ook en zijn we overgaan in een nieuwe tijd zonder norm en regel dan gewoon mens zijn.

Verdomme. 

Willen we dat wel of zouden we toch maar terug een heks op de brandstapel zetten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten