Wie doet je vuil?

Een heel belangrijk woord is 'vuil' in alle mogelijke betekenissen. Het wordt veel gebruikt en we kennen het allemaal maar wat is nu eigenlijk vuil? Volgens het woordenboek is het spul dat geen nuttige functie heeft en dat je niet in je buurt wilt hebben. Een eenvoudige betekenis maar het doet toch een paar zaken bloeien op de mestvaalt.

Het eerste punt is dat het geen nuttige functie heeft. Daar zijn veel dingen van te bedenken, wapens, banken, politieker. Maar dat zijn geen zaken die we niet in de buurt willen, al weet men niet goed waarom dan wel. Er zijn zaken die we meer uit de buurt willen houden zoals politie, dokters en schoonmoeders. Ze hebben soms wel hun gebreken maar eigenlijk zijn ze dan weer ook wel wat nuttig vooral als ze er niet zijn. En dan hebben we zaken waar we niets aan hebben en die we ook niet willen zien.

Het meest duidelijke is natuurlijk de vuilkar. Al is de kar natuurlijk wel nuttig en gaat het om de inhoud we willen ze niet zien en in uitbreiding wilt toch niemand een man van de vuilkar zien. Vreemd genoeg meent men dat op te lossen met de kar uit het stadsbeeld te halen en te vervangen door op elk pleintje een collectie van afvalverzamelaars. Het lijkt tegenstrijdig, we willen het niet zien en gaan dan zoveel plaatsen dat we erover struikelen. Maar het wordt klaarder als we bedenken dat het vuil dan onder de grond zit. Het blijft dezelfde hoop, we besteden enkel een hoop aan materiaal, kosten en technisch personeel om de schuif te openen. En dat maakt het verschil, het blijft even vuil maar we zien het niet meer en alles is zonneschijn.

Wanneer deze besparing er gaat komen zal wel ergens gelijktijdig zijn als wanneer Oosterweel een bloeiend dorp wordt. Naast opengebroken staten voor koning auto en prins tram gaan we nu volop openliggende pleintjes zien voor afvalcontainers. Nieuwe witgekalkte graven nu niet voor de priesters maar voor het kalf zelf. En daar zit het grote pijnpunt, de rottigheid en waanzin van onze aanbidding en perversie gaan we niet meer horen of ruiken. Maar daarmee wordt het er niet zedelijker van.

Maar dat vuil is maar iets onbelangrijk, het grootste vuil is natuurlijk de mens zelf. Met dat systeem zijn we verlost van de overlastige vuilnisverzamelaar. Niet enkel de mensen die er hun werk in hebben maar ook de hele zwarte industrie die onze afval recycleert. Maar er is meer vuil.

De grootste groep die door de stad onderhouden wordt is natuurlijk politie. Men kan natuurlijk er enige bedenkelijke vuil termen voor gebruiken maar daar gaat het hier niet over. Ondanks hun minder mooie kantjes blijven het mensen met menselijke emoties, verlangens en natuurlijk seksuele noden. En dat moet men zeker niet onderschatten als je dergelijk werk doet kan je aan de drug of drank gaan geraken maar dat apprecieert men niet erg. Zelfmoord plegen is ook niet zo'n goed idee. Kortom zowat het enige dat echt soelaas biedt en niet volledig botst met het werk is het intiem menselijk contact.

Nu zijn er wel kwade lasteraars die politie verdenken van homoseksualiteit. Maar dat is zeker een kwaadaardige bewering. Uit heel nauwe bron zelfs gedocumenteerd door gerecht en belastingen is vernomen dat de smaak van politie geen onderscheid maakt. Zoals het een goede staatsdienaar betaamt zijn ze volkomen neutraal en kan het hen niet schelen wie of wat je bent als zij maar aan hun trekken komen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en eveneens neutraal die eunuch zijn maar dat is tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk.

Er zijn wel een paar probleempjes hierbij over de niet zo wederzijdse instemming maar dat is zeker niet voor iedereen en een ander verhaal. Wat goed is goed en het is super goed als hun politie neutraal zo ver gaat om alle geslachten gelijke kansen te bieden op een beloning voor hun glimlach. Of dat juist bij niemand doet maar dat is ook geen probleem. Maar hier komt het vuil terug boven. Er zijn groepen die niet zo opgezet zijn met de voorkeur van politie en dat letterlijk vuiligheid vinden.

Stel je voor dat de grote beschermers van politie ze nu ineens nog minder dan de vuilkar vinden en dat gewoon om wat ze in hun of iemand anders zijn slaapkamer doen. En dan gaat het niet om politiemisbruik daar is niemand voor of beweert men zelfs dat het niet bestaat. Zich zat zuipen, drogeren of zelfs in de wc aan een elastiek hangen zou geen vuil zijn maar o wee ze doen het niet zoals de pastoor met zijn huishoudster. Sinds  eeuwen heeft geen vos nog zo hard gescheten tegen het heilige klokkenspel.

Het is geen spel waar men met bewondering naar kijkt. Zo smakelijk is dat zeker niet. Er zijn nu wel gekken die in een stad menen te moeten joggen of in een riool pootjebaden stoer menen te zijn. En qua seksuele gebruiken kan de mens ook wel wat. Maar zelfs de grootste smeerlap gaat toch niet zijn kop in het vuil steken. Maar daar wringt de grote zak, we willen het niet hebben zelfs als men politie zelf nog zou willen hebben en dat is geen probleem. Maar iets anders is het niet in de buurt willen hebben en dan moet men niet goed weten wat men wilt en zelfs zichzelf haten.

Voordat je nog iets vuil weggooit denk dan maar eens aan de mooie kanten ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten