De klifhanger

Een klifhanger is normaal een voorlopige einde van een reeks die je verwachtingsvol moet maken voor de nieuwe reeks. Maar in de moderne tijd hebben we niet zo veel tijd om te wachten en beginnen we het jaar met aan de klif te hangen. Of juister we hangen aan een heel gebergte van kliffen te bengelen. Het gaat nog altijd om verwachting maar nu moet het angst zijn want we beginnen de 13.

Het leukste is dat die 13 steeds een heilig getal is geweest. Heilig is nu wel niet altijd zo fantastisch, het begon al met die 13 aan de Rode Zee lang geleden toen er nog Farao's dreigde en Joden beefde. Nog eten we de paaseieren die men toen in het zand scheet. Maar ook de Vlaamse overheid huldig nog steeds 13 als ideaal om Vlaanderen te beheren. En dat brengt ons direct de eerste hanger aan het licht.

Licht is hier dubbel te begrijpen. We naderen immers de grote zee van koude en welke MoTwaalfhonderd gaat nu zijn licht-staf opheffen om ons het koude water te besparen? De onfeilbare krachtcentrales bleken immers niet zo onfeilbaar. Het duurde wel enkel jaren voor men dat doorhad maar dat is begrijpelijk als men beseft dat geen mens nog de bouwplannen kon lezen. Maar wacht even met vallen, sinds wanneer verwarmen wij ons nu eigenlijk met elektriciteit?  Koelen, Airconditioning tot zelf kerstverlichting leverde zelfs een overschot op maar qua verwarmen hebben we eerder een tekort aan hout dan aan elektronen te vrezen. Loslaten dus, er is geen gapende afgrond en dan is het idioot te doen of men hangt.

Onze verwarming komt dus uit die gebieden die we niet mee bezetten maar enkel vriendelijk en vredevol bevolken met wapentuig en militairen. En daar is klif nummer twee al. Deze bezetting wordt bedreigd, de overijverige VS-senatoren hebben vergaderd tot op de feesttafel maar niet kunnen voorkomen dat onze grote vredebrengers nu bedreigd zijn. Ze worden nu niet bedreigd door drones of zelf geen ganzen met bommen maar door geen geld en nog erger hun steun en toeverlaat moet bijna evenveel belasting gaan betalen als U en ik. Ongehoord, het moet al geleden zijn van toen in Egypte dat de wereld zo geschokt is op zijn fundamenten. Maar voor we dood vallen waar zit die put en ellende als er ineens geld teveel zou zijn?

En alle goede dingen bestaan uit drie of dertien. De derde klif is terug dichter bij huis. Hier lopen toch zoveel slechte mensen rond, Walen, Koningen, Heksen, Moerasduivels en nog meer van zulke vreselijke wezens die niet Bartholomeus of Filippus noemen. Men zou van minder gillend loslaten of best juist niet want deze vreselijke wezens krioelen daar in de diepte van het menselijke zijn. Maar toch maar even driest naar beneden gluren. Wat zijn die grote criminele draken waar we nu zo bang voor zijn eigenlijk? Er is een kerstboom gemolestreerd, Dutroux wilt naar de kapper gaan en er is een serieverkrachter gevonden. Nou gaan we niet moeilijk doen over wie dat niet is maar bekijk die kop eens goed die je vasthoudt...Een zwijmelende landing verder..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten